• Εξυπηρέτηση πελατών:
  • +30 210 5758 915
  • Δευ - Τετ - Σάβ 10:00-15:00 | Τρί - Πέμπτη - Παρ 10:00-20:00
Δωρεάν Μεταφορικά με αγορές άνω των 50€ * | Έως 12 άτοκες δόσεις

Γνωρίστε τον μηχανισμό ενυδάτωσης του οργανισμού σας

Εικόνα για την κατηγορία Γνωρίστε τον μηχανισμό ενυδάτωσης του οργανισμού σας

Ετοιμάζεστε για μια βόλτα με το ποδήλατό σας αλλά, έχει πολύ ζέστη; 
Ακόμη χειρότερα, ζέστη και υγρασία μαζί;

Γνωρίστε τον μηχανισμό ενυδάτωσης του οργανισμού σας

Έχετε σκεφτεί πως η θερμότητα και η υγρασία δρουν στον οργανισμό σας σε μια "δύσκολη" μέρα για βόλτα με το ποδήλατο; 
Θεωρητικά θα σκεφτείτε πολλούς τρόπους για να απολαύσετε λίγη δροσιά αλλά η ενυδάτωση είναι μακράν το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τη θερμότητα και την υγρασία. 
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σας επηρεάζει η θερμότητα και η υγρασία όταν ποδηλατείτε (ή συμμετέχετε σε οποιοδήποτε άλλο είδος άσκησης) μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα κακά τους αποτελέσματα.

Πώς το σώμα κρατιέται δροσερό

Η "κανονική" θερμοκρασία του σώματος είναι μια μεταβαλλόμενη έννοια επειδή πολλοί παράγοντες όπως η ώρα της ημέρας, ο τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας, η κατάσταση της αθλητικής σας κατάρτισης, (ακόμα και είστε γυναίκα και βρίσκεστε στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως), επηρεάζει την θερμοκρασία σώματος.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα ομοιοστατικό σύστημα. 
Αυτό σημαίνει ότι αυτοπροσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες προκειμένου να διατηρηθούν ορισμένες φυσικές και φυσιολογικές παράμετροι εντός αποδεκτών ορίων. Μία από τις σημαντικότερες από αυτές τις παραμέτρους είναι η θερμοκρασία της καρδιάς. Η καταπολέμηση της θερμότητας και της υγρασίας είναι κυρίως για τη διατήρηση της θερμοκρασίας της καρδιάς(temp core), προς τα κάτω.

Τα ποδήλατά μας είναι μηχανήματα εξαιρετικής απόδοσης. Υπό βέλτιστες συνθήκες, περίπου το 99% της ενέργειας που τίθεται στα πετάλια μεταφέρεται σε κίνηση προς τα εμπρός. Μόνο 1% χάνεται. Δυστυχώς, το σώμα μας δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Περίπου το 75% της ενέργειας που παράγεται από τη σωματική δραστηριότητα χάνεται ως θερμότητα. Η θερμότητα που παράγεται από τους μυς μας αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος όταν ασκούμε. Όσο πιο σκληρά ποδηλατείτε, τόσο περισσότερη θερμότητα δημιουργείτε και τόσο περισσότερο stress και πίεση μεταφέρεται στο σώμα σας για να ρίξετε εκείνη τη θερμότητα και να διατηρήσετε το temp core.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους το ανθρώπινο σώμα ρίχνει θερμότητα:

  1. Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου, η θερμότητα ρίχνεται μέσω αγωγιμότητας και ακτινοβολίας. Δείτε πώς λειτουργεί αυτό για τον ποδηλάτη: Οι εργαζόμενοι μύες παράγουν πολύ θερμότητα. Μεγάλο μέρος αυτής της θερμότητας μεταφέρεται στο αίμα το οποίο την μεταφέρει μακριά από τους εργαζόμενους μύες. Όταν η θερμοκρασία του αίματος φτάσει σε ένα συγκεκριμένο κατώφλι, εμφανίζεται αγγειοδιαστολή (επέκταση των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του σώματος), η οποία φέρνει ένα μεγαλύτερο ποσοστό του αίματος σε στενή επαφή με την επιφάνεια του σώματος, όπου μπορεί να ρίξει τη θερμότητά του στο περιβάλλον. Όταν στέκεστε κοντά σε ένα άτομο που ασκεί σκληρά μπορείτε να αισθανθείτε τη θερμότητα που έρχεται από το σώμα τους. Αυτή είναι η θερμότητα που έχει αποβληθεί μέσω αγωγιμότητας και ακτινοβολίας. Η αγωγιμότητα και  η ακτινοβολία μπορούν να μειώσουν τη θερμότητα του σώματος, μόνο εάν το περιβάλλον βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή του σώματος. Εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος, το σώμα παίρνει θερμότητα από το περιβάλλον. Αν ταξιδεύετε σε μια ζεστή μέρα, η αγωγιμότητα και η ακτινοβολία δεν θα είναι  επαρκείς για να αποβάλουν τη θερμότητα που παράγετε.
  2. Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο το σώμα απορρίπτει τη θερμότητα είναι μέσω ψύξης με υγροποίηση ιδρώτα.
 Όταν η θερμοκρασία της καρδιάς αυξάνεται σε ένα κρίσιμο κατώφλι, οι αδένες ιδρώτα ενεργοποιούνται και ο ιδρώτας παράγεται στην επιφάνεια του δέρματος. Ο ιδρώτας λειτούργει σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης και εξατμίζεται , οπότε αυτή η ατμοποίηση ψύχει το σώμα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις και ειδικά όταν έχουμε ζεστό καιρό, η ψύξη με εξάτμιση είναι ο κύριος τρόπος που ο ποδηλάτης ρίχνει θερμότητα.